Biatló

007 Biatlo

És un esport que combina l’esquí de fons amb el tir. L’objectiu del biatló és completar el recorregut en el mínim temps possible, i aconseguir el màxim nombre de dianes amb el tir, per evitar la penalització de temps que comporten els errors. La part d’esquí del biatló requereix rapidesa i físicament és molt exigent, mentre que el tir amb rifle exigeix precisió i control. Les proves que inclou el programa olímpic són:

·   Sprint 10 km homes / 7,5 km dones: Tots els competidors s’han d’aturar dues vegades al camp de tir per realitzar cinc trets. En aquesta prova, si un atleta falla un tret, per cada tir errat, fa una volta complementària en un espai de 150 metres. La prova femenina és un recorregut de 7,5 km i per als homes és de 10 km. L’atleta amb el temps més baix, inclosos els dels recorreguts extres per sanció, és el guanyador/a de la prova.

Biatló esprint femení a Alemanya

·   Prova individual 20 km homes / 15 km dones: els competidors surten d’un en un en intervals de 30 segons. Al llarg de la prova, els competidors s’aturen quatre vegades al camp de tir, per realitzar cinc trets. Per cada tret fallat es penalitza l’atleta incrementant un minut al seu temps final. El guanyador de la prova, tenint en compte les possibles penalitzacions, és l’atleta amb menys temps final.

Biatló masculí en els Jocs d’Hivern de Vancouver 2010

·   Persecució 12,5 km homes / 10 km dones: els seixanta millors de la prova d’esprint es classifiquen per participar en la prova de persecució, que consisteix en perseguir el guanyador de la prova de l’esprint. El primer a sortir és el guanyador de la prova anterior de l’esprint i consecutivament comencen a sortir els altres corredors separats per intervals de temps que es deriven de la marca obtinguda en la prova anterior de l’esprint. La prova femenina és de 10 km i la masculina de 12,5 km. Tots els competidors passen quatre vegades pel camp de tir, on realitzen cinc trets. Per cada tir fallat obliga a un recorregut extra de 150 metres. El guanyador és el primer/a en creuar la línia d’arribada.

Prova masculina 12,5 km en els Jocs d’Hivern de Vancouver 2010

·   Sortida en massa 15 km homes / 12,5 km dones: En aquesta prova, participen trenta competidors que surten tots al mateix temps i han de parar quatre vegades al camp de tir, per fer, cada vegada, cinc trets. Si un atleta falla un tir, ha de fer una volta de penalització de 150 metres. El primer atleta que creua la línia de meta és el guanyador.

Sortida en massa en els Jocs d’Hivern de Torino 2006

·   Relleus 4 x 7,5 km homes / 4 x 6 km dones: és una prova on es competeix per equips formats per quatre atletes. Cada component de l’equip esquia 7,5 km (homes ) i 6 km ( dones ), i cada rellevista per dues vegades en el camp de tir. En aquesta prova cada atleta disposa de tres bales extra , a part de les cinc habituals, i igual que altres proves de biatló, si un esportista erra un tret ha de completar una volta de 150 metres de penalització.

Biatló masculí relleus als Jocs de Vancouver 2010 – vídeo complet