Esquí de fons

002 Esqui de fondo

Consisteix a recórrer distàncies generalment grans amb esquís de fons sobre un terreny desnivellat, amb pendents que poden ser forts però no continuats, i que requereix d’una bona capacitat de resistència. En funció de la tècnica que es practica es divideix en proves d’estil clàssic, on els esquís van en paral•lel , o d’estil lliure (patinador o skating), que permet qualsevol forma de progressió. Les disciplines olímpiques

·   Skiathlon masculí 15 km clàssic + 15 km lliures / femení 7,5 km clàssic + 7,5 km lliures: Aquesta prova consta de dues parts on s’utilitzen ambdues tècniques d’avanç. La sortida s’efectua en massa i a meitat del recorregut, els atletes es canvien tant els esquís com els bastons, fent la primera part de la cursa amb tècnica clàssica i l’altra mitja amb tècnica lliure. Les dones esquien un total de 15 km (7,5 km clàssic + 7,5 km lliures) i els homes 30 km (15 km clàssic + 15 km lliures). El primer atleta que creua la línia de meta guanya.

Prova de persecució Jocs d’Hivern de Vancouver 2010 – vídeo complet

·   Prova estil clàssic 15 km homes / 10 km dones: aquesta disciplina es realitza seguint la tècnica de l’estil clàssic, les dones recorren 10 km i els homes 15 km. Cada trenta segons surt un competidor . Els millors esquiadors parteixen al final . El guanyador és l’esquiador que cobreix la distància en menys temps.

Prova de 10km individuals femenins a la Copa del Món de Lahti (Finlàndia)

·   Sortida en massa 50 km homes / 30 km dones:: tots els esquiadors surten al mateix temps mitjançant la tècnica de l’estil clàssic. Es necessita una pista molt ampla, tant en sortida com en pujades. La prova femenina és de 30 km i la masculina de 50 km. El primer atleta que creua la línia de meta és el guanyador.

Sortida agrupada en els Jocs d’Hivern de Vancouver 2010

·   Sprint relleus en estil clàssic: els equips estan formats per dos atletes que s’alternen durant la carrera de manera que en total recorren sis voltes, tres cadascun, seguint l’estil clàssic. Els atletes han de realitzar un correcte relleu entre les voltes per tocar físicament al seu company , sense interferir o obstaculitzar a altres equips. El guanyador és el primer equip que creua la línia de meta.

Sprint per equips als Jocs de Torino 2006

·   Relleus masculins 4 x 10 km (2 clàssic + 2 lliure) / femenins 4 x 5 km (2 clàssic + 2 lliure): els equips estan formats per quatre esquiadors. Les dues primeres parts del relleu es duen a terme amb la tècnica clàssica i les dues últimes, amb tècnica lliure. Els equips femenins cobreixen un total de 20 km, 5 km per esquiadora, mentre que els homes cobreixen 40 km, 10 km per participant. El relleu comença en un format de sortida en grup amb tots els equips alineats en files. El guanyador és el primer esquiador de la quarta etapa del relleu que creua la meta.

Relleus 4 x 10km Jocs d’Hivern Torino 2006

·   Sprint lliure: En aquesta prova els esquiadors segueixen la tècnica de l’estil lliure. En aquesta disciplina els atletes han de demostrar tot el seu potencial en distàncies curtes. El fons requereix una preparació física molt dura i una tècnica molt depurada. És una competició que requereix d’una ronda classificatòria on només els trenta millors finalistes passen a les rondes eliminatòries. Un cop finalitzada la ronda final es coneix el nom del guanyador.

Prova d’Esquí de fons esprint lliure als Jocs d’Hivern Torino 2006